Resveratrol - Malý Zázrak

Resveratrol je vo svojej prirodzenej trans-konfigurácii fascinujúcou prírodnou látkou. Doposiaľ stroskotali všetky pokusy vyrobiť takúto molekulu chemickou cestou. Chemicky získaný resveratrol predstavuje menej účinnú tzv. cis-formu. Všetky produkty Resveratrol zn. Biotikon® obsahujú práve prírodnú trans-konfiguráciu.

Výskyt v prírode. Resveratrol nie je bežnou rastlinnou látkou, vyskytuje sa však u pomerne širokého spektra rôznych druhov zeleniny a ovocia. Bol nájdený v šupkách a jadierkach modrého viniča (Vitis vinifera), arašidoch, šupkách a jadierkach čiernych ríbezlí, v čučoriedkach, čakanke, čínskej kapuste, brokolici, v mrkve, petržlene, cibuli, v moruši (odrody s tmavšími plodmi), v koreni krídlatky japonskej (Polygonum cuspidatum) a v grepovej šupke.

Význam v rastline. Resveratrol produkujú niektoré rastliny na obranu proti škodcom a plesniam. Rastlina vytvára tzv. resveratrolovú bariéru, ktorá ju chráni pred oxidačnými účinkami metabolizmu parazita, aby plody mohli dozrieť až potom, čo sa zbaví škodcov. Najväčšia koncentrácia resveratrolu je sústredená nie priamo v mieste infekcie, ale v jeho najbližšom okolí.

Takto funguje resveratrol aj u človeka. Podľa výskumov vykonaných v oblasti s miliónmi obyvateľov majú ľudia žijúci vo Francúzsku 3-krát menej srdcových ochorení ako inde na svete napriek tomu, že konzumujú viac živočíšnych tukov. Pre komplexnejšie účinky a vplyv na dlhovekosť je však pre človeka potrebná denná dávka, ktorá je obsiahnutá v najmenej 10 litroch vína. Liter červeného vína obsahuje asi 0,2 až 5,8 mg resveratrolu v závislosti na odrode. U odrody Pinot Noir (Rulandské modré) sa koncentrácia resveratrolu pohybuje okolo 28 mg/kg. Biele víno obsahuje menej resveratrolu, dôvodom je zrejme kratšia doba lisovania a teda kontaktu medzi šupkou a dužinou hrozna.

Resveratrol ako antioxidant. Vzhľadom k prítomnosti OH-skupín vo svojej štruktúre je resveratrol (3,4',5–trihydroxystilben, C14H12O3) považovaný za významný antioxidant. OH-skupiny totiž vykazujú afinitu k nepárovým elektrónom radikálu a znížia tak ich reaktivitu. Tým sa však vytvorí nepárový elektrón v rámci O pôvodnej OH-skupiny antioxidantu. Tento vzniknutý nepárový elektrón v rámci elektrónového obalu atómu kyslíka pôvodnej OH-skupiny je vykompenzovaný zdieľaním elektrónov s ďalším O, ktorý sa nachádza v rovnakej situácii.

Kalorická reštrikcia. V nedávnej dobe bol u resveratrolu preukázaný podobný účinok, aký bol dosiahnutý pri kalorickej reštrikcii (=mierna redukcia denného kalorického príjmu o 10-20% bez súčasného spôsobenia podvýživy pri zachovaní pestrej a biologicky hodnotnej stravy). Mierna kalorická reštrikcia spomaľuje degeneráciu súvisiacu s vekom a zároveň predlžuje dĺžku života u niektorých organizmov. Pomocou kalorickej reštrikcie je možné oddialiť príznaky starnutia a tiež nástup a rozvoj ochorení spojených so starnutím a degeneráciou (kardiovaskulárne ochorenia, rakovina, neurodegeneratívne ochorenia, diabetes...). Kalorická reštrikcia je teda možným spôsobom predĺženia dĺžky života jedinca. Existujú však aj ďalšie faktory, ktoré sa podieľajú na predlžovaní života organizmu v prípade kalorickej reštrikcie. Napríklad menšie zaťaženie mitochondrií vedie k zníženej tvorbe voľných radikálov, ktoré inak poškodzujú bunky tkanív.

Resveratrol dokáže ešte viac. Ďalšie pozoruhodné zistenia sa týkajú vplyvu resveratrolu na cukrovku. Človek s diabetom nevyrába inzulín vôbec, alebo nesprávne na inzulín reaguje. Je dokázané, že resveratrol spôsobuje lepšiu citlivosť inzulínu v ľudskom tele a tým výrazne znižuje hladinu glukózy v krvi. Najnovšie štúdie dokazujú, že ani vyššie uvedené účinky ešte nie sú všetko, čo resveratrol dokáže. Nedávny výskum naznačil, že antioxidant resveratrol oslabuje rakovinové bunky pankreasu a zvyšuje ich zraniteľnosť voči chemoterapii.

Resveratrol ako liek na osteoporózu? Štúdia dánskych vedcov odhalila potenciál resveratrolu ako lieku na osteoporózu u ľudí. Počas výskumu skúmali vedci hustotu kostí a známky kostnej novotvorby na vzorke 66 ľudí v strednom veku s metabolickým syndrómom. Po dobu viac ako 16-tich týždňov podávali testovaným v 1. skupine dávky 500 mg resveratrolu, v 2. skupine: 75 mg resveratrolu a v 3. skupine placebo dvakrát denne. Ľudia, ktorí dostávali vyššie dávky resveratrolu, mali až 2,6%-ný nárast kostnej hmoty v bedrovej časti chrbtice v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Ďalší výskum ešte musí potvrdiť, či sa priaznivé ochranné účinky resveratrolu objavia aj v priebehu dlhodobej liečby osteoporózy.