Oddelená strava: Pre zdravie - Pozor na prekyslenie organizmu!
Dnes sa veľa hovorí o umieraní lesov a o kyslých dažďoch. Ale tie isté škodliviny, pre ktoré nám hynú lesy, útočia aj na naše zdravie. Najprv zomrie les, potom človek. Kyslý dážď spôsobuje prekyslenie pôdy a kyselinotvorná strava zasa prekyslenie ľudského organizmu. Toto neprirodzené prekyslenie organizmu človeka vedie čoskoro k ochoreniu a k predčasnému starnutiu.
Človek sa väčšinu času svojho vývoja živil ovocím a bobuľami – svedčí o tom opotrebenie zubov pravekých ľudí – a jeho strava bola milióny rokov zásaditá. Dnes je naopak prevažne kyslá. Už vieme, že konzumovaním stravy zloženej z nevhodných potravín, nevhodnej kombinácie a v nevhodných množstvách si zapríčiňujeme nadváhu. Avšak nielen to. Nemenej nebezpečné je aj prekyslenie organizmu. Vyplýva totiž z neho väčšina našich problémov, ktoré sa prejavujú postupným poškodzovaním orgánov, pocitom únavy a depresiou.
Príčiny prekyslenia organizmu
Kyseliny si telo vyrába neustále:
- Svalovou námahou sa vytvára kyselina mliečna. Ak je námaha mierna, organizmus stačí túto kyselinu neutralizovať. Ak je námaha príliš veľká, nastáva prekyslenie svalov – známa svalová horúčka, prípadne celého organizmu, čo môže spôsobiť až smrť, napríklad uštvanie zveri či maratónskeho bežca.
- Pri sedavom zamestnaní sa telo okysľuje a po 5 hodinách práce v uzavretej miestnosti môže pH moču klesnúť zo 7,5 až na 5,0. Pohybom na čerstvom vzduchu sa krv dobre prekysličí, niektoré organické kyseliny sa zmetabolizujú na oxid uhličitý, a tým sa vydýchajú. Obnoví sa neutrálne pH moču aj tkanív, zmizne pocit únavy a zlepší sa aj celková nálada človeka.
- Aj emócie a konanie človeka ovplyvňujú kyselino-zásaditú rovnováhu v tele.
Príčinou prekyslenia tela spôsobeného stravou je:
- Nedostatočné prežutie potravy podnecuje kyselinotvorné kvasenie v črevách, a to aj pri jedení najlepších potravín.
- Nadvýživa preťažuje organizmus.
- Privádzanie nedostatočného množstva tekutín do organizmu spôsobuje koncentráciu kyslých odpadov, najmä v tuku, nervovom systéme a v niektorých orgánoch.
- Nerovnomerný pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín v tele. Ak je v tele veľa kyselinotvorných látok, telo ich nemôže jednoducho vylúčiť, ale ich musí neutralizovať zásadami, ktoré berie zo zásob – napr. odbúraním zásaditých prvkov, vápnika a horčíka z kostí, čím sa organizmus vyčerpáva a poškodzuje.
Vybraté z knihy Oddelená strava: Pre zdravie od autorky Kataríny Horákovej.